Thursday, November 15, 2007

Ikan Kelah

Dalam akuarium tu ialah anak Kelah. Atuk dapat anak kelah ini dari orang-orang asli di Bertau Valley.

Ikan Kelah yang dewasa, bukanlah murah harganya. Ikan Kelah atuk semuanya atuk dapat dari orang asli di sana. Maklumlah, atuk selalu masuk hutan.

Yang atuk beri kita hari tu, kalau dijual, harganya mencecah RM100.00! Tapi untuk kita, atuk beri free (sayang anak & cucu... heee)

Masakan biasa, di steam ataupun masak tempoyak. Istimewa ikan Kelah ini, sisiknya juga boleh dimakan, jadi tak perlu susah-susah membuang sisik. Tapi jaga-jaga! tulangnya banyak juga! Mama masak steam saja sebab tak jumpa cari tempoyak. Lagipun Mama tak berapa suka tempoyak beli. lebih sedap tempoyak buatan sendiri. Ikan Kelah memang sedap... tapi takkan nak makan selalu kan?

Anak Kelah di kedai-kedai ikan pun bukanlah murah. Di Raub, seekor anak Kelah harganya dari RM3.00 - RM8.00. Di Balakong ini, anak Kelah hampir RM10.00! Itu belum lagi bapak Kelah!

5 comments:

  1. Lina
    Saya masih ingat, waktu kecik dulu, mak selalu masak lemak ikan kelah..memang sedap walaupun penuh tulang...( tu yang sekarang ni suka ikab bertulang -terubuk..dan yg bertulang.) ada nikmat tersendiri bila makan..yummmy!!!

    ReplyDelete
  2. opah saya pun suka masak ikan terubuk ni, cicah dengan kicap+cuka+bawang. terubuk bakar memang sedap...

    ReplyDelete
  3. pergh..citer ikan terubuk bakar..mmg best kan? jun kalu makan tu..nasi sure lupe nk makan sbb asyik buang tulang..tp best! ari ni nk kna cr ikan terubuk la..heheh

    ReplyDelete
  4. bilalah koi buleh merasa ikan kelah nih........

    ReplyDelete
  5. kalau setakat ikan dalam kaca ni aku boleh tunjuk..
    tapi...kat mane ek in raub dapat ikan ni...
    sebab aku pun pengemar mencari ikan dan pemakan ikan kelah....
    best woooooooo.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...